Search This Blog

Monday, May 12, 2014

Perompak berang bakar mesin ATM tiada wang


2014/05/12 - 04:29:24
Kuala Lumpur: Sekumpulan perompak yang berang apabila mesin pengeluaran wang automatik (ATM) yang dipecahkan mereka tiada wang, membakar mesin itu di kios Bank Islam, Bandar Baru Sentul di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 4.45 pagi itu, empat lelaki menaiki PROTON Saga FLX hitam, masuk ke dalam kios di hadapan Masjid Amru Ibnu Al-As dengan membawa mesin pemotong oksigen untuk memecahkan mesin ATM berkenaan.


Bagaimanapun, selepas mendapati kotak penyimpanan wang kosong, suspek membakar mesin itu dan melarikan diri dengan menaiki kereta yang dipercayai menggunakan nombor pendaftaran palsu.
Siasatan awal mendapati pengurusan Bank Islam mengosongkan mesin ATM itu sejak 24 April lalu. Polis juga sedang mengesan kesan cap jari di mesin ATM berkenaan” Zakaria Pagan, Ketua Polis Daerah Sentul

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan, berkata sepasukan bomba dikejarkan ke lokasi bagi memadamkan api.

Katanya, pemeriksaan rakaman kamera litar tertutup mendapati empat suspek berusia 30-an dan dipercayai warga tempatan.

“Siasatan awal mendapati pengurusan Bank Islam mengosongkan mesin ATM itu sejak 24 April lalu. Polis juga sedang mengesan kesan cap jari di mesin ATM berkenaan,” katanya ketika dihubungi semalam.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan atas kesalahan memecah premis dan orang ramai yang mempunyai maklumat boleh menghubungi Pusat Kawalan Polis Daerah Sentul di talian 03-40482222 bagi membantu siasatan.

No comments:

Post a Comment