Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Pendawai elektrik kena denda RM4,000

WARTAWAN SINAR HARIAN
Pendawai elektrik kena denda RM4,000
Tertuduh (kanan) akan dihantar menjalani hukuman, jika denda gagal dijelaskan.
30 April 2014
 KOTA BHARU - Padah buat seorang pendawai elektrik apabila didenda RM4,000 oleh mahkamah majistret, di sini, semalam, akibat mendatangkan cedera ke atas kenalannya, pada 22 April lalu.

Tertuduh, Nik Azreen Nik Kamarudeen, 28, didakwa bersama sepupunya berusia 16 tahun, melakukan perbuatan itu di rumah mereka di Jalan Taman Makmur Kok Lanas, di sini.

Berdasarkan dakwaan, mereka dengan sengaja memukul, Zuraidi Daud, 30, dengan batang besi paip sepanjang 0.8 meter hingga mendatangkan cedera kepada mangsa pada jam 6.45 petang, tarikh berkenaan.

Tuduhan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Nurliyana Md Zukri di hadapan Majistret, Nik Habri Muhamad.

Pada prosiding semalam, tertuduh memohon hukumannya diringankan kerana mendakwa mangsa yang lebih dahulu datang dan menyerang mereka di rumahnya,
bagaimanapun dibantah Nurliyana berikutan berdasarkan laporan dibuat, perselisihan berpunca akibat mangsa dikatakan melayan bekas teman wanitanya.

“Saya mohon hukuman yang dapat memberi pengajaran kepada tertuduh supaya tidak mengulangi kesilapan sama dan mengingatkan orang ramai tidak mengambil tindakan sendiri, lebih-lebih lagi berpunca daripada perkara remeh,” kata Nurliyana.

Nik Habri kemudian mengenakan denda tersebut atau hukuman penjara enam bulan akan berkuat kuasa serta-merta jika denda gagal dilunaskan, manakala remaja terbabit dibenarkan diikat jamin RM1,000 dengan seorang penjamin.

Kes bersambung 10 Jun depan untuk sebutan semula bagi mendapatkan laporan akhlak tertuduh kedua.

No comments:

Post a Comment