Search This Blog

Friday, May 16, 2014

Penasihat PM Turki tendang penunjuk perasaan di SomaYUSUF menendang seorang penunjuk perasaan di Soma, Turki kelmarin.


SOMA - Seorang penasihat kepada Perdana Menteri Turki menendang seorang penunjuk perasaan beberapa kali di sini kelmarin.
Penasihat tersebut, Yusuf Yerkel melakukan perbuatan itu semasa Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan melawat Soma ekoran tragedi sebuah lombong arang batu meletup menyebabkan 282 orang terbunuh.
Penunjuk perasaan itu dilaporkan menendang sebuah kereta yang menyertai konvoi Erdogan menyebabkan Yusuf melakukan tindakan balas dengan menendangnya beberapa kali.
Namun, tindakan itu mencetuskan kemarahan dalam kalangan pengguna di Twitter kerana Yusuf menendang penunjuk perasaan tersebut semasa dia telah ditangkap anggota-anggota polis unit tindakan khas.
Yusuf membuat pengakuan menendang penunjuk perasaan itu kepada stesen penyia- ran BBC.
Penunjuk perasaan itu menyertai banta- han tentang kejadian letupan tersebut kerana ciri-ciri keselamatan diabaikan di lombong-lombong arang baru di Turki.
Sejumlah penunjuk perasaan menjerit pembunuh dan pencuri ke arah Erdogan di sini.
Namun, Erdogan mengarahkan satu siasa- tan dilakukan berhubung kejadian itu walau- pun ribuan pendunjuk perasaan di seluruh Turki mendesaknya meletakkan jawatan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0516&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz31p8Ac5Fz 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment