Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Maut selepas patah kaki digilis jengkaut

WARTAWAN SINAR HARIAN
Maut selepas patah kaki digilis jengkaut
Mayat Suharto diuruskan oleh pihak polis di tempat kejadian.
30 April 2014
 PASIR MAS - Seorang pekerja asing warga Indonesia cedera parah selepas kaki kirinya patah digilis sebuah jengkaut dan maut dalam perjalanan turun dari puncak Bukit Panau, Kampung Kelubi, Tok Uban, di sini, kelmarin.

Kejadian berlaku pada jam 4.30 petang semasa kerja-kerja menggali serta memasang talian telefon milik sebuah syarikat telekomunikasi.

Menurut saksi yang enggan dikenali, mangsa, Suharto, 35 berasal dari Jawa meninggal dalam perjalanan turun dari puncak bukit berkenaan bagi mendapatkan rawatan.

Saksi berkenaan memaklumkan, ketika kejadian, mangsa dikatakan berada di belakang jengkaut untuk menjalankan kerja-kerja menggali dan memasang kabel talian telefon.

"Ketika kejadian, hujan turun mengakibatkan tanah di kawasan itu menjadi licin dan ketika hendak bergerak ke hadapan, jengkaut berkenaan tiba-tiba tergelincir lalu menggilis kaki kiri Suharto," katanya.

Difahamkan, semasa kejadian, mangsa menjalankan kerja-kerja menggali dan memasang kabel bersama lapan lagi rakan sekerjanya berasal dari Indonesia.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Haliludin Rahim mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian dan memaklumkan, jenazah mangsa telah dihantar ke Hospital Pasir Mas untuk bedah siasat.

Difahamkan, jenazah mangsa akan diserahkan kepada pihak kedutaan Indonesia sebelum dihantar pulang ke Jawa untuk dikebumikan.

No comments:

Post a Comment