Search This Blog

Tuesday, May 13, 2014

Hangus selepas bakar sampah

WARTAWAN SINAR HARIAN
Hangus selepas bakar sampah
Antara kenderaan yang terlibat dalam kebakaran itu 
13 Mei 2014
SERDANG – Tindakan seorang lelaki membakar sampah hampir dengan stor menyimpan barang perniagaannya nyaris meragut nyawanya sendiri apabila bahagian belakang tubuh badannya melecur ketika cuba memadamkan api yang marak secara tiba-tiba.
Insiden kira-kira jam 11.40 pagi di Taman Serdang Jaya itu turut menyebabkan dua kereta dan dua motosikal jirannya hangus selepas kebakaran itu merebak ke garaj kereta berkenaan.
Ketua Balai Bomba Serdang, Timbalan Penguasa Bomba Zolkipli Sailan berkata, lelaki berusia lingkungan 50-an itu pada mulanya membersihkan kawasan hampir dengan struktur garaj yang memuatkan sebuah stor dan tempat letak kereta.
Garaj tersebut dikongsi bersama jiran bersebelahan yang meletakkan kenderaan milik mereka manakala mangsa membina stor menempatkan barangan perniagaan sewaan kanopi, kerusi dan meja.
Ketika leka membakar sampah daun kering, minyak tanah dikatakan tertumpah di situ menyebabkan api marak dengan tiba-tiba.
Mangsa cuba memadamkan api namun usahanya gagal, dia mengalami kecederaan ketika bertungkus-lumus mengelakkan api daripada merebak ke garaj yang menempatkan kenderaan milik jirannya.
Kebakaran menyebabkan lori milik mangsa, dua kereta milik jiran masing-masing jenis BMW dan Nissan Teana serta dua motosikal yang kebetulan diletakkan dalam garaj hangus.
Kerugian dianggarkan mencecah hampir RM1 juta.
“Balai menerima panggilan kira-kira jam 11.43 pagi memaklumkan kejadian, dua jentera bersama 12 anggota dikejarkan ke lokasi kejadian, sebaik tiba api marak dan berjaya dikawal beberapa minit selepas itu.
“Mangsa dikejarkan ke hospital untuk mendapat rawatan, dia masih belum dapat bercakap kerana masih dalam keadaan trauma akibat insiden tersebut,” katanya.

No comments:

Post a Comment