Search This Blog

Thursday, May 8, 2014

Gadis mengaku buang bayi dalam tandas


KUALA LUMPUR 7 Mei - Seorang pembantu kedai sebuah farmasi mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Ampang dekat sini hari ini atas pertuduhan menyembunyikan bayi yang baru dilahirkannya ke dalam mangkuk tandas, minggu lalu.
Gadis yang berusia 18 tahun itu didakwa membuang mayat bayi itu secara sulit di tandas Guardian Retail Vision GCH (M) Sdn. Bhd., Taman Melawati, Ampang dekat sini, kira-kira pukul 4 petang, 2 Mei lalu.
Timbalan Pendakwa Raya,
S. Purnima mengemukakan pertuduhan mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.
Majistret Noor Farah Hazwani Osman menetapkan sebutan se­mula kes pada 16 Julai ini sementara menunggu laporan akhlak tertuduh.
"Mahkamah perlu mendengar laporan daripada pegawai akhlak, Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mengetahui latar belakang kamu dan keluarga," kata beliau.
Tertuduh juga dilihat menitiskan air mata ketika mahkamah mengemukakan beberapa keping gambar mayat bayi itu kepada tertuduh sebagai bahan bukti.
Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin serta memerintahnya melaporkan diri di balai polis berhampiran seminggu sekali.
Mengikut fakta kes, rakan se­kerja tertuduh yang mengesyaki sesuatu selepas tertuduh tidak keluar dari tandas untuk satu tempoh masa yang lama, bertindak masuk ke dalam bilik tandas itu.
Rakannya itu terkejut melihat tertuduh sedang memasukkan bayi ke dalam mangkuk tandas dan ketika itu bayi itu sudah tidak bergerak lagi.
Bertindak atas laporan, polis menahan tertuduh di wad bersalin Hospital Ampang, dekat sini pada keesokannya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20140508/ma_02/Gadis-mengaku-buang-bayi-dalam-tandas#ixzz314SHE600
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment