Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Fius elektrik terbakar

WARTAWAN SINAR HARIAN
Fius elektrik terbakar
Kamisah menunjukkan fius elektrik yang terbakar di rumahnya di Jalan Merbau, Kampung Bukit Hijau. 
30 April 2014
KUALA SELANGOR - Seorang wanita berdepan dengan detik cemas apabila fius elektrik rumahnya terbakar dalam kejadian kira-kira jam 5.40 petang, semalam.

Dalam kejadian itu, Jamilah Mohamad, 43, bersendirian di rumah sedang berkemas di dalam bilik selepas mandi dan dikejutkan dengan lampu bilik yang terpadam secara tiba-tiba.

Menurutnya, dia tidak mengesyaki apa-apa apabila lampu biliknya terpadam sedangkan kipas masih berfungsi seperti biasa.

"Tapi bila keluar, saya bau hangit dan nampak fius elektrik utama yang menyambungkan rumah ayah dengan rumah saya terbakar.

"Saya terus jerit minta tolong dengan jiran sebelah. Bagai orang gila saya ke hulu ke hilir minta tolong sebab mak dengan ayah keluar beli barang," katanya.

Jamilah berkata, dia bernasib baik apabila ada dua jirannya datang membantu mematikan suis utama dan memadam kebakaran menggunakan pemadam api.

"Api yang menjulang tinggi berjaya dipadamkan sebelum bomba datang 20 minit lepas itu," katanya.

Sementara ibunya, Kamisah Salehan, 65, berkata, dia tidak menyangka panggilan daripada anaknya kira-kira jam 6 petang memberi perkhabaran buruk.

"Waktu itu mak cik nak balik rumah dari kedai di Puncak Alam lepas beli barang makanan untuk buat majlis kejutan hari jadi.

"Sepanjang jalan mak cik tak putus-putus berdoa agar tiada apa yang buruk terjadi. Tapi sampai rumah mak cik tengok bomba dan orang kampung dah penuh," katanya.
Katanya, dia terkejut dan menggigil melihat rumahnya yang terbakar.

"Tapi Alhamdulillah bila jiran cepat-cepat bantu padamkan api bagi elak merebak ke tempat lain. Hanya ruang tamu saja yang rosak.

"Suami kata kena buat pendawaian semula dan anggaran kerugian belum dapat dipastikan lagi. Bila jadi macam ini, terpaksa batalkan niat untuk buat sambutan hari jadi dan mungkin buat kenduri kesyukuran saja Jumaat," katanya.

No comments:

Post a Comment