Search This Blog

Saturday, May 10, 2014

Dua maut gempa bumi di Pakistan


Seorang wanita cedera dalam gempa bumi yang melanda Nawabshah, Pakistan, semalam sambil diperhatikan oleh ahli keluarganya. - AFP
ISLAMABAD 9 Mei - Gempa bumi berukuran 4.3 skala Ritcher melanda selatan Pakistan, hari ini menyebabkan dua orang maut serta mencederakan kira-kira 100 orang yang lain.
Kira-kira 100 buah rumah di daerah Nawabshah di wilayah Sind musnah akibat gempa bumi itu, menurut Menteri Maklumat, Sharjeel Memonsaid.
Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) melaporkan, pusat gempa bumi terletak pada kedalaman 15.6 kilometer.
Menurut Jabatan Meteorologi Pakistan, gempa bumi itu turut dirasai di beberapa pekan berdekatan termasuk Sakrand, Daur, Daulat Pur dan Bandhi.
Gempa berkenaan disusuli dengan beberapa gegaran berukuran 4.7 dan 4.9 skala Ritcher yang berpusat di barat laut dan timur laut Nawabshah.
Pegawai tempatan, Irfan Kathio berkata, kawasan yang terlibat diumumkan sebagai zon bencana kepada hospital-hospital dan pejabat daerah, manakala sekolah dan kolej turut ditutup.
"Kami menerima 30 orang yang cedera di hospital ini, dan seorang lelaki berusia 71 tahun maut kerana mengalami cedera teruk," kata seorang doktor hospital di Nawabshah, Mohammad Hashim.
Menurutnya, lima orang yang cedera dilaporkan berada dalam keadaan kritikal. - AFP/DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140510/lu_04/Dua-maut-gempa-bumi-di-Pakistan#ixzz31GA8NBp1
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment