Search This Blog

Monday, May 19, 2014

Doktor terpaksa panggil bomba


Kuala Lumpur: Seorang pekerja kontrak warga Indonesia terpaksa menahan azab lebih satu jam apabila jari manis tangan kanannya dihiris cincinnya sendiri akibat tersangkut pada sebatang besi.
Kejadian berlaku di sebuah tapak pembinaan di Sri Damansara, di sini, kira-kira 3.30 petang Jumaat lalu ketika Agus Suprianto, 24, melakukan kerja pembinaan di situ.
Menurutnya, kejadian itu mengakibatkan cincinnya tertarik lalu menghiris jarinya sehingga menampakkan bahagian tulang malah sebahagian isi jarinya itu turut terkeluar.
“Saya menjerit kesakitan dan cuba mendapatkan bantuan rakan sekerja yang hanya beberapa meter dari tempat kejadian.
Saya di bawa ke klinik berdekatan sebelum dipindahkan ke Hospital Ampang,” katanya ketika ditemui di Hospital Ampang, semalam.
Katanya, dia terpaksa menahan azab selama lebih satu jam sehinggalah mendapat rawatan di Hospital Ampang apabila pihak hospital memberikan suntikan menahan sakit.
“Saya jadi tak bermaya kerana terpaksa menahan kepedihan akibat kejadian itu,” katanya.
Agus yang bertugas selama tiga tahun di negara ini berkata, dia terus dibawa ke bilik pembedahan, tetapi doktor berhadapan masalah untuk menanggalkan cincin jenis besi tahan karat itu sehingga terpaksa mendapatkan bantuan pihak bomba.
“Esoknya pihak bomba datang dan cuba menanggalkan cincin ini mengggunakan sejenis alat pemotong.

Selepas setengah jam, baru cincin itu dapat ditanggalkan,” katanya kepada Harian Metro.
Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba Pandan, Pegawai Bomba Kanan II, Mustadar Sulung berkata, pihaknya mengambil masa kira-kira setengah jam memotong cincin berkenaan menggunakan sejenis pemotong besi khas.
Foto
METROAGUS menunjukkan jarinya yang tercedera.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/19

No comments:

Post a Comment