Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Belukar sengaja dibakar

WARTAWAN SINAR HARIAN
Belukar sengaja dibakar
Hasmadi ketika memadam kebakaran di kawasan belukar Padang Baloh dibantu anggotanya.
29 April 2014

BESUT - Perbuatan pihak tidak bertanggungjawab sengaja membakar belukar di kawasan Paya Rawa dan kawasan lain di daerah ini sehingga menyebabkan kebakaran besar amat dikesali.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Besut, Hasmadi Jusoh berkata, pihaknya mengesyaki kejadian kebakaran belukar di Paya Rawa dan Padang Baloh dekat Kampung Raja, di sini, dilakukan pencari kayu bakau di kawasan berkenaan.

Menurutnya, mereka dikatakan sengaja membakar semak bagi dijadikan laluan menebang dan mengambil kayu bakau.

“Pihak bomba amat kesal dengan perbuatan tersebut kerana tindakan individu tidak bertanggungjawab ini menyebabkan kebakaran merebak dan kemudian udara tercemar, berjerebu serta membahayakan penempatan berhampiran,” katanya.

Hasmadi berkata, selain dua lokasi tersebut, dua lokasi lain yang turut berlaku kebakaran hutan ialah di Renek dan Tembila yang turut membabitkan kawasan kebun.

Katanya, seramai 16 anggota termasuk anggota Balai Bomba dan Penyelamat Jertih serta anggota Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Besut bertungkus lumus memadam kebakaran di Padang Baloh dan Paya Rawa, kelmarin.

“Dua jentera bomba dan dua unit pam air bergerak digunakan untuk memadam kebakaran tersebut,” katanya.

Kata Hasmadi,  buat masa ini bomba memberi keutamaan memadam kebakaran di kawasan belukar yang boleh merebak ke kawasan penempatan atau premis, sementara di kawasan belukar terbakar yang jauh daripada penempatan pihaknya hanya akan melakukan pemantauan.

No comments:

Post a Comment