Search This Blog

Monday, May 19, 2014

Bekas jeneral Libya dituduh rancang rampas kuasa


SEORANG lelaki melihat sebuah gudang yang musnah akibat pertempuran di Benghazi, Libya pada Jumaat lalu.


BENGHAZI, Libya - Seramai 79 maut dan 141 lagi cedera dalam satu pertempuran antara kumpulan bersenjata yang setia dengan bekas jeneral tentera Libya, Khalifa Haftar (gambar kecil) dan kumpulan militan Islam di bandar ini, kata seorang pegawai kelmarin.
Kerajaan Libya juga turut menuduh bekas jeneral tersebut dan kumpulan bersenjata pimpinannya merancang untuk merampas kuasa apabila mereka cuba menumpaskan kumpulan militan di bandar berkenaan.
Haftar yang mengetuai pasukan pemberontak yang menumbangkan diktator Muammar Gaddafi pada 2011 menggunakan pesawat pejuang dan helikopter dalam membantu serangan di Benghazi itu.
Seorang pegawai di Kementerian Kesihatan, Abdallah al-Fitouri berkata, pertempuran yang bermula Jumaat lalu itu menyebabkan seramai 79 orang maut.
Katanya, semua yang cedera dibawa ke lima buah hospital di bandar tersebut.
Tentera Libya dalam satu kenyataan memberitahu bahawa, pihaknya telah menguatkuasakan satu larangan terbang di Benghazi dan kawasan pinggir bandar serta akan menembak jatuh mana-mana pesawat yang melanggar arahan tersebut.
Kerajaan, Parlimen dan tentera Libya turut mendakwa tindakan Haftar itu umpama satu ancaman untuk membuat satu rampasan kuasa terhadap kerajaan pusat. - AFP

No comments:

Post a Comment