Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Angka kematian akibat puting beliung meningkat


Louisville: Sekurang-kurangnya 35 orang terbunuh dalam bencana puting beliung yang melanda beberapa kawasan di Amerika Syarikat (AS) sejak tiga hari lalu yang turut menyebabkan kerosakan teruk.

Ia juga memaksa penduduk yang cemas berlindung di bilik bawah tanah dan menyebabkan puluhan ribu penduduk terputus bekalan elektrik.

Dalam usaha mencari dan menyelamat yang dijalankan pihak berkuasa bertukar kepada operasi pembersihan, agensi kaji cuaca meramalkan kemungkinan puting beliung terbentuk buat kali ketiga adalah rendah.

Ahli meterologi menyatakan kadar kekuatan taufan itu berkurangan sejak petang semalam walaupun jangkaan dan amaran puting beliung masih dikeluarkan di beberapa kawasan terpencil.

Panhandle, Florida menjadi kawasan terbaru dilanda bencana dengan hujan lebat yang mengakibatkan banjir dan menyebabkan ramai yang terperangkap di dalam kereta dan kediaman mereka semalam.

Jurucakap daerah Escambia, Bill Pearson berkata pasukan bomba tidak dapat menjalankan operasi menyelamat secara efektif berikutan beberapa jalan ditutup akibat banjir di Pensacola.

Bot dan jet ski turut digunakan untuk operasi menyelamat.

Keadaan itu adalah “serangan” terbaru cuaca buruk yang melanda sehari selepas puting beliung memusnahkan kawasan seluas 130 kilometer di Little Rock, pinggir Arkansas yang mengorbankan sekurang-kurangnya 15 orang.- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/01

No comments:

Post a Comment