Search This Blog

Monday, May 12, 2014

12 askar Yaman maut serangan di pangkalan tentera


2014/05/12 - 03:36:33
Aden: Serangan seorang pengebom bunuh diri yang disyaki dari Al-Qaeda mengorbankan 12 tentera dan seorang awam dalam satu serangan ke atas pangkalan tentera di tenggara Yaman, kata pegawai.

Ia berlaku ketika tentera kerajaan mengejar pemisah jihad dalam tiga wilayah.


Pengeboman berlaku beberapa jam selepas tiga lelaki bersenjata terbunuh ketika mereka menyerang sekatan jalan berdekatan istana presiden di ibu negara Sanaa. Ia adalah lokasi sama lima tentera maut Jumaat lalu dalam satu serangan serupa.

Dua serangan seolah-olah sebagai tindak balas terhadap operasi tentera terhadap Al-Qaeda di Semenanjung Arab, dalam wilayah Shabwa dan Abyan, di selatan dan Baida di bahagian tengah, sejak 29 April lalu.

Kereta penuh bahan letupan

Pengebom melanggar kereta yang penuh dengan bahan letupan ke dalam pangkalan polis tentera di Mukalla, ibu negeri wilayah Hadramawt, menurut seorang pegawai keselamatan, sambil menambah bahawa penyerang meletupkan bom di sebelah berek.

Serangan itu mengorbankan 12 tentera, menurut sumber ketenteraan, sementara pasukan perubatan berkata, penduduk awam cedera akibat letupan itu.
“Pengebom adalah dari Al-Qaeda,” kata sumber tentera itu, tanpa memberikan maklumat lanjut.

Serangan waktu subuh

Di Sanaa, serangan waktu subuh oleh ‘tentera’ terhadap sekatan jalan penjaga presiden di pusingan bulatan Misbahi menyebabkan kematian tiga lelaki bersenjata dan seorang awam, menurut Menteri Dalam Negeri.

Sanaa sudah berada dalam keadaan berjaga-jaga selama berhari-hari, dengan peningkatan ketegangan selepas tentera memasuki Azzan, kubu kuat pejuang jihad di wilayah selatan Shabwa. Ia menyebabkan Amerika Syarikat menutup kedutaannya di Sanaa Khamis lalu.

Jumaat lalu, Menteri Pertahanan, Mohamed Nasser Ahmad dan dua pegawai keselamatan berjaga selamat apabila lelaki bersenjata menyerang hendap konvoi mereka ketika pulang dari lawatan di selatan. - AFP

No comments:

Post a Comment