Search This Blog

Wednesday, April 23, 2014

Tipu: Kasanova bersiri dijel tiga tahun


PRABAHARAN dikawal pegawai penjara semasa dibawa keluar dari Mahkamah Majistret di George Town semalam.


GEORGE TOWN - Seorang juruteknik komputer yang digelar 'kasanova bersiri' dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan satu sebatan oleh Mahkamah Majistret di sini semalam kerana kesalahan menipu seorang wanita dua tahun lepas.
Majistret L. Umma Devi menjatuhkan hukuman itu selepas K. Prabaharan, 45, menukar pengakuannya kepada bersalah semalam.
Umma Devi memerintahkan tertuduh menjalani hukuman tersebut mulai tarikh dia ditangkap semula iaitu pada 2 Januari lalu.
Prabaharan didakwa memperdaya A. Vanija, 31, dengan menawarkan tender kantin Sekolah Menengah Kebangsaan Convent, Green Lane di sini sehingga mendorong mangsa menyerahkan RM2,000 untuk tujuan itu.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu di depan Hospital Lam Wah Ee, Jalan Tan Sri Teh Ewe Lim pada pukul 3 petang 8 Oktober 2012 mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun dan sebatan serta boleh didenda, jika sabit kesalahan.
Mengikut fakta kes yang dibentang Timbalan Pendakwa Raya, Noor Azura Zulkiflee, tertuduh yang mendakwa mengenali guru besar sekolah itu, berjanji memulangkan wang pada hari sama sekiranya tender gagal diperoleh.
Bagaimanapun, selepas memperoleh wang berkenaan, Prabaharan menghilangkan diri dan nombor telefon bimbit yang diberi juga gagal dihubungi sebelum mangsa cuba menghantar khidmat pesanan ringkas.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0423&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz2zipcVqZi 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment