Search This Blog

Saturday, April 26, 2014

Tanggung malu dek pengkid


Kuala Lumpur: Seorang wanita terpaksa menanggung malu dan kerugian RM90,000 gara-gara terpedaya dengan tawaran dijanjikan seorang pengkid untuk menjadi penganjur utama bagi sebuah pameran kecantikan di Melaka, Mac lalu.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Vendy, 29, berkata, satu perjanjian dipersetujui pada Mei tahun lalu antara syarikatnya dan wanita berkenaan untuk mengadakan satu pameran kecantikan yang dijadualkan berlangsung selama tiga hari pada November tahun lalu di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC).


Difahamkan, suspek yang dikenali sebagai Vivian berusia 20-an meminta menangguhkan pameran ini dari November tahun lalu kepada Mac lalu dengan memberikan alasan penaja untuk pameran berkenaan tidak mencukupi walaupun sebelum itu dijanjikan beberapa penaja besar bersetuju untuk bekerjasama.“Malah, pameran ini turut dipromosikan secara besar-besaran di majalah dan akhbar.


“Selepas beberapa bulan, saya mula meragui tindakan Vivian kerana tidak muncul pada mesyuarat penting dan seolah-olah tiada tindakan susulan yang diambil dalam menjayakan pameran itu.


“Saya tambah terkejut selepas mendapati tiada tempahan dilakukan di MITC beberapa bulan sebelum pameran itu berlangsung.

“Vivian juga ada menghantar satu pesanan ringkas melalui ‘WeChat’ mengatakan yang ingin menarik diri daripada penganjur utama program berkenaan kerana kehabisan wang,” katanya selepas membuat aduan di Biro Pengaduan Awam di Wisma MCA semalam.


Menurutnya, dia terpaksa meneruskan juga pameran itu selepas beberapa perjanjian telah dibuat oleh syarikatnya bersama penaja dengan menggunakan wangnya sendiri.

“Saya berharap Vivian dapat ditahan segera dan laporan mengenainya juga sudah dibuat kepada polis,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/26No comments:

Post a Comment