Search This Blog

Monday, April 7, 2014

Taktik nelayan asing terbongkar


KEMAMAN 5 April - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) berjaya membongkar taktik dua kumpulan nelayan warga Vietnam yang menangkap ikan secara pukat ganding menggunakan dua buah bot kargo tempatan dalam operasi di perairan Pulau Tioman, dekat sini kelmarin.
Taktik itu terbongkar apabila kedua-dua bot kargo yang membawa 40 awak-awak dan dua tekong itu ditahan di sekitar Pulau Tioman ke Kuala Kuantan pada kira-kira pukul 12.30 tengah hari.
Selain bot, turut dirampas ialah peralatan menangkap ikan serta hasil tangkapan berupa 500 kilogram ikan dan satu tan metrik sotong kering yang kesemuanya bernilai kira-kira RM2 juta.
Pengarah Operasi Daerah Mari-tim Kuantan, Komander Rahim Ramli berkata, pemeriksaan lanjut mendapati kedua-dua bot itu menggunakan lesen kargo tempatan dan menceroboh perairan negara sejak seminggu lalu.
"Siasatan lanjut mendapati nelayan asing ini sangat licik kerana memindahkan hasil tangkapan ke dalam bot utama mereka yang ber-ada di sempadan perairan Malaysia-Vietnam. Sebab itulah hasil tangkapan yang dirampas tidak banyak.
"Mereka juga mengibarkan bendera Malaysia untuk mengaburi mata pihak berkuasa," katanya dalam sidang akhbar di jeti Pangkalan Ma-ritim Malaysia Telok Kalong, di sini semalam.
Sehubungan itu, kata Rahim, Maritim Malaysia akan mendapatkan kerjasama pihak berkuasa Viet-nam bagi membanteras aktiviti penyeludupan hasil tangkapan dari perairan negara ini.
Ujar beliau, kes tersebut disiasat mengikut Akta Perikanan 1985 dan Akta Perkapalan Perdagangan 1967.
Dalam pada itu Rahim memberi-tahu, sejak Januari hingga semalam, pihaknya melakukan 315 pemeriksaan ke atas bot nelayan dan daripada jumlah itu, 35 pemeriksaan dilakukan pada Januari diikuti 143 (Februari), 135 (Mac) serta dua (April).


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140406/je_05/Taktik-nelayan-asing-terbongkar#ixzz2yCVJfMvb
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment