Search This Blog

Wednesday, April 30, 2014

Rumah papan enam pintu musnah


ROSALWANI CHE SOH
30 April 2014
Rumah papan enam pintu musnah

Rumah papan enam pintu musnah Anggota bomba berusaha memadamkan kebakaran melibatkan sebuah kediaman sementara kekal di Jalan Sultanah Zainab, semalam.

KOTA BHARU - Sebuah rumah papan enam pintu, didiami tiga penyewa musnah dalam kebakaran di Jalan Sultanah Zainab, di sini, pagi semalam.

Dalam kejadian jam 9 pagi itu, mangsa, Tang Kwong Seng, 20, berkata,  dia berada di tempat kerjanya dan hanya dimaklumkan mengenai kebakaran itu oleh ibu saudaranya melalui panggilan telefon.

“Kejadian dipercayai bermula dari rumah papan penyewa bahagian hadapan. Selepas menerima berita tersebut, saya segera pulang tetapi hanya mampu melihat hampir 100 peratus rumah yang saya diami bersama ayah, ibu dan kakak musnah.

“Kami gagal selamatkan semua barangan dalam rumah tetapi bersyukur kerana tiada yang cedera dalam kejadian ini, memandangkan ibu, ayah dan kakak segera keluar dari rumah selepas menyedari api bermula dari rumah jiran,” katanya kepada media.

Kwong Seng berkata, rumah sewa itu didiami mereka sekeluarga sejak 20 tahun lalu.

Sementara itu, pemilik kediaman terbabit, Nuraini Ghazali Azmi, 53, berkata, hanya tiga penyewa yang mendiami rumah enam pintu tersebut, manakala yang lain telah berpindah.

“Saya hanya mengetahui kejadian ini selepas dimaklumkan seorang penyewa dan bergegas turun dari rumah, namun tidak mampu berbuat apa-apa memandangkan api marak begitu cepat dan memusnahkan keseluruhan rumah dalam sekelip mata.

“Rumah tersebut peninggalan ibu yang disewakan sejak 50 tahun lalu kepada penyewa yang silih berganti. Kebakaran ini memusnahkan keseluruhan rumah,” katanya.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Darul Naim, Rahmat Kamaruzzaman berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 9.45 pagi dan lima jentera dihantar ke tempat kejadian termasuk tiga dari Darul Naim, sebuah Tunjung dan sebuah kenderaan pacuan empat roda, Triton Pasukan Bomba Sukarela.

"Kita masih menyiasat punca kejadian ini," katanya.

No comments:

Post a Comment