Search This Blog

Wednesday, April 30, 2014

Penderma organ sempat tinggal pesanan


NURULATIQ AHMAD BANDI
30 April 2014

Nota sebelum ajal
Nota sebelum ajal Anggota polis mengangkat mayat Sarojini Devi (gambar kecil) yang ditemui di tepi pantai oleh pekerja SMW, pagi semalam.


Nota sebelum ajal
Sekeping nota yang ditinggalkan si mati.
PORT DICKSON – Seorang wanita ditemui mati oleh pekerja SWM Environment Sdn. Bhd. (SWM) di tepi pantai, Pantai Cahaya Batu 4 ½  Jalan Pantai Port Dickson 8.30 pagi semalam.

Ketua Polis Daerah, Superitendan Abd Wahab Harun berkata, Sarojini Devi, 54, tahun yang juga penderma organ ditemui di tepi pantai dan lengkap berpakaian.

Menurutnya, hasil pemeriksaan polis menemui kad pengenalan serta kad pengisytiharan derma organ pada mayat mangsa.

“Mangsa didapati meninggal dunia akibat lemas dan tiada sebarang kecederaan yang meragukan sehingga boleh dikaitkan dengan jenayah,” katanya, semalam.

Abd Wahab berkata, siasatan lanjut polis di bilik hotel yang disewa mangsa menemui sekeping nota yang ditulis dengan tulisan tangan.

“Antara kandungan nota berkenaan memberitahu si mati mempunyai adik di Klang dan turut disertakan dengan nombor telefon untuk dihubungi selain menyatakan bahawa dirinya adalah penderma semua organ.

"Si mati juga memberitahu dia hendak pergi berenang di laut dan jika dia balik lewat atau tidak balik meminta pihak hotel segera menghubungi adiknya,” katanya.

Abd Wahab berkata, kesemua organnya tidak boleh didermakan kerana dicemari air laut dan rosak.

Dalam pada itu, pekerja SWM, G Yuvaneswaran, 25, yang menemui mayat berkenaan berkata, dia tidak menyangka objek  ditemui ketika mengutip botol-botol minuman dan sampah di Pantai Cahaya adalah mayat manusia.

No comments:

Post a Comment