Search This Blog

Saturday, April 12, 2014

Pam air punya pasal


Yusmawati Mhd Yusof
Melaka: Kira-kira 80 peniaga di Baazar Kraftangan di pusat beli-belah rugi dan tidak dapat menjalankan perniagaan selepas kedai mereka di Jalan Merdeka, di sini, ditenggelami air hampir 0.3 meter, pagi ini.

Peniaga mendakwa kejadian berlaku kira-kira jam 6.30 pagi itu dan mengakibatkan kebanyakan barangan jualan antaranya kraftangan, pakaian dan kuih tradisional rosak kerana berendam dengan air.


Dakwa mereka, bukan hanya mengalami kerugian kerana barang perniagaan rosak, malah mendakwa air bertakung dan mengeluarkan bau busuk itu dipercayai air sisa kumbahan.

Peniaga, Aziz Embi, 59, berkata dia hanya mengetahui mengenai keadaan itu selepas dimaklumkan oleh peniaga lain kira-kira jam 7 pagi.


"Saya terkejut melihat kawasan baazar ini banjir kerana ditenggelami air serta ia mengeluarkan bau busuk. Dipercayai air berkenaan adalah limpahan air hujan yang bercampur dengan sisa kumbahan kerana kira-kira jam 3 pagi tadi hujan lebat di kawasan ini.


"Saya segera menyelamatkan barangan perniagaan, namun masih ada yang rosak dan tidak boleh diselamatkan kerana sudah lama berendam air," katanya ketika ditemui di bazaar itu di sini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pengurusan Premis Perniagaan dan Khidmat Pelanggan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) Mohd Derus Che' Mat berkata, kejadian itu berpunca daripada kerosakan pam air di pusat beli-belah berkenaan.

"Kejadian dipercayai berlaku apabila pam air sedia ada di kawasan ini tidak berfungsi manakala pam sokongan pula mengalami kerosakan menyebabkan air melimpah dan bertakung.

"Ini bukan kejadian kali pertama, sehubungan itu kita menyarankan pihak pengurusan untuk meningkatkan kapasiti pam mereka bagi mengelakkan kejadian daripada berulang dan kerja baik pulih dijangka selesai jam 4 petang ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/12

No comments:

Post a Comment