Search This Blog

Saturday, April 12, 2014

Nelayan Vietnam menyorok di perut bot elak dikesan Maritim Malaysia

12/04/2014 5:21pm

KEMAMAN - Gara-gara mahu mengelak daripada dicekup pihak berkuasa, lima daripada 24 nelayan Vietnam sanggup menyorok dan berhimpit-himpit di dalam petak simpanan barang di perut bot selama kira-kira 17 jam.

Malah ada yang cuba menyogok pegawai pemerintah kapal Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Daerah Maritim 8 (DM 8) Kuantan sebanyak RM1,300 semalam.

Pengarah Operasi Maritim Malaysia DM 8, Komander Maritim Rahim Ramli berkata, kelima-lima mereka ditemui setelah pemeriksaan dilakukan ke atas bot itu kira-kira 1.35 pagi sebaik ia tiba di jeti Pangkalan Maritim Malaysia Kemaman di Bukit Kuang kira-kira pukul 6.30 petang.

Beliau berkata, ketika ditahan pada pukul 1.35 pagi kira-kira 27 batu nautika utara dari Pulau Tioman, kelima-lima lelaki berkenaan sempat menyusup masuk ke dalam tempat persembunyian itu tanpa dilihat kerana lampu di atas bot itu telah dipadam sebaik kapal maritim Maritim Malaysia mengesan mereka.

"Semasa melakukan rondaan, kita berjaya mengesan bot berkenaan melakukan aktiviti tunda ganding bersama sebuah lagi bot lain, namun sebaik menyedari kapal maritim menghampiri bot mereka dan mereka menyuluh pula ke arah kapal pihak berkuasa. - BernamaArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0412&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_09.htm#ixzz2yfQLC41D
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment