Search This Blog

Monday, April 21, 2014

Korban feri karam meningkat kepada 54


JINDO, Korea Selatan 20 April - Pasukan mencari dan menyelamat menemukan 13 lagi mayat penumpang feri Sewol yang karam di kawasan perairan di selatan negara ini lima hari lalu, meningkatkan angka korban dalam kejadian tersebut kepada 54 orang.
Lebih 200 penumpang feri itu, yang membawa seramai 462 orang, kebanyakannya pelajar sekolah menengah masih belum ditemui.
Lebih 174 orang berjaya diselamatkan, namun harapan untuk menemui mangsa yang hilang semakin tipis.
Para pegawai, hari ini berkata, mayat-mayat tersebut ditemukan selepas unit penyelam berjaya memasuki bahagian dalam feri tersebut selepas gagal berbuat demikian sejak tiga hari lalu ekoran arus ombak yang kuat.
Agensi berita Associated Press melaporkan maklumat lanjut tentang bagaimana mayat-mayat itu dikeluarkan dari dalam feri tersebut masih belum diketahui.
Ketua Pusat Pengurusan Kecemasan, Shin Won-nam berkata, operasi menyelamat itu mungkin memakan masa selama beberapa bulan untuk ditamatkan.
Dalam pada itu, pihak berkuasa Korea Selatan mahu melanjutkan tempoh penahanan kapten dan dua kru feri itu, selama 10 hari lagi ketika mereka cuba menentukan punca kemalangan tersebut.
Kapten feri, Lee Joon-seok, 69, dan dua anak kapal ditahan semalam oleh pihak berkuasa bagi membantu siasatan berhubung kejadian tersebut.
Pendakwa Raya, Yang Joong-jin berkata, pihaknya dimaklumkan beberapa kru tidak mendapat sebarang latihan keselamatan.
"Kami kini cuba menyiasat jika berlakunya lebih banyak perkara melibatkan kecuaian dalam nahas ini," katanya pada sidang media di Mokpo, hari ini. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140421/lu_01/Korban-feri-karam-meningkat-kepada-54#ixzz2zTdF0Bi9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment