Search This Blog

Monday, April 7, 2014

15 ‘sardin’ Myanmar dalam kereta


Kota Bharu: Demi mengejar pekerjaan ‘impian’, 15 pendatang asing tanpa izin warga Myanmar termasuk seorang kanak-kanak berusia 11 tahun dikatakan sanggup disumbat dalam dua kenderaan untuk dihantar bekerja ke Kuala Lumpur dan negeri lain selepas dibawa masuk melalui sempadan Kelantan-Thailand oleh individu yang menjalankan sindiket penyeludupan.

Bagaimanapun, impian mereka musnah selepas ditinggalkan dalam dua kenderaan itu jenis Honda Stream oleh anggota sindiket terbabit ketika diserbu sepasukan anggota Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) di sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Air Batu, Lalang Pepuyu, Tanah Merah, kira-kira jam 3.45 pagi semalam.


Komander Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Kelantan Rusli Karim berkata, semua warga Myanmar itu dikesan menyelinap masuk melalui kawasan sempadan yang bersemak sebelum dikumpulkan di ladang kelapa sawit terbabit.

Katanya, mereka kemudiannya dipercayai akan dipunggah menggunakan motosikal ke kenderaan itu kerana laluan ke Sungai Golok agak sempit.


“Kami bersama Unit Risikan Jabatan Imigresen Kelantan sudah menyelinap masuk ke kawasan itu sejak jam 10.30 malam bagi menjalakan intipan,” katanya pada sidang media di Pejabat UPP, di sini, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/07

No comments:

Post a Comment