Search This Blog

Wednesday, April 23, 2014

Budak buat panggilan kecemasanREUTERS
BEBERAPA buah kren digunakan dalam kerja-kerja mencari mayat penumpang feri Sewol di luar pantai Jindo, Korea Selatan semalam.


SEOUL - Panggilan kecemasan pertama dari sebuah feri Korea Selatan yang karam pada 16 April lalu dibuat oleh seorang budak lelaki dengan suara terketar-ketar tiga minit selepas pengangkutan berkenaan mengubah laluan buat kali terakhir.
Dia menghubungi nombor kecemasan 119 sebelum disambung kepada jabatan bomba yang seterusnya menghubungkannya dengan unit pengawal pantai dua minit kemudian.
Seorang pegawai jabatan bomba berkata, panggilan pertama itu diikuti dengan kira-kira 20 panggilan daripada kanak-kanak lain yang menaiki feri berkenaan.
Budak lelaki yang membuat panggilan pertama itu dan dikenali melalui nama keluarganya Choi adalah antara mangsa yang hilang.
Seorang pegawai bomba memberitahu stesen televisyen Korea Selatan, MBC TV, suara budak berkenaan terketar- ketar manakala pihak berkuasa memerlukan sedikit masa untuk mengenal pasti bahawa feri tersebut adalah Sewol.
"Selamatkan kami! Kami berada di atas feri, saya fikir ia karam," dia dipetik sebagai berkata oleh agensi berita Yonhap.
Feri Sewol karam ketika dalam perjalanan dari bandar pelabuhan Incheon menuju ke pulau peranginan Jeju.
Ia membawa 476 penumpang dan kru dengan 339 daripada mereka merupakan pelajar serta guru yang dalam perjalanan untuk bercuti.
Dalam pada itu, kapten feri berkenaan, Lee Joon-seok dan beberapa kru lain telah ditangkap kerana didakwa melakukan kecuaian sehingga menyebabkan tragedi tersebut berlaku.
Joon-seok, 69, turut didakwa kerana menukar laluan secara mengejut tanpa memperlahankan feri itu. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0423&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2zitOdXdj 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment