Search This Blog

Monday, April 21, 2014

‘BELUT AKU HILANG’


Parit Buntar: Hasrat seorang bapa membelikan anak sulungnya basikal baru terpaksa ditangguhkan apabila 30 kilogram belut dikumpulnya untuk dijual lesap dikebas pencuri.

Dalam kejadian di Sungai Labu,Tanjung Piandang, di sini, semalam, mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Syuib, 43, berkata, kejadian berkenaan disedarinya kira-kira jam 7.30 pagi apabila mendapati semua belut yang dikumpulnya selama tiga hari hilang.

Menurut Syuib, lebih mengejutkannya apabila terdapat sebatang penyauk yang patah di tepi tong penyimpanan dipercayai digunakan pencuri untuk mencuri belut berkenaan.

“Saya terkejut apabila mendapati semua belut itu sudah tiada ketika hendak keluar menjualnya kepada peraih dan kejadian ini bukanlah yang pertama kali di kampung ini kerana sebelum ini terdapat juga penduduk mengalami nasib sama.

“Hasrat saya dan isteri untuk menghadiahkan anak basikal tidak kesampaian dan terpaksa melupakan hasrat itu kerana mengalami kerugian kira-kira RM400,” katanya.

Menurutnya, harga belut yang kini mencecah RM13 sekilogram menyebabkan kegiatan mencuri hasil tangkapan itu semakin menjadi-jadi di kampung berkenaan.Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/21

No comments:

Post a Comment