Search This Blog

Saturday, April 26, 2014

9 terkorban dalam pilihan raya India

9 terkorban dalam pilihan raya India
Anggota keselamatan mengawal pengundi di Dooru, 70 kilometer ke selatan Srinagar, semalam. 
SRINAGAR: Korban akibat keganasan pada pilihan raya terbesar dunia di India meningkat kepada sembilan semalam, menurut polis yang mengatakan pemberontak disyaki membunuh lima anggota pasukan tentera para dan empat pegawai yang sedang menaiki bas selepas proses mengundi di dua negeri di India.

Keganasan berlaku Khamis lalu apabila pemberontak Maoist meledakkan periuk api di tepi jalan kemudian melepaskan tembakan kepada sebuah bas dekat Shikaripada, perkampungan di timur negeri Jharkhand, kata jurucakap polis negeri, Anurag Gupta.

Lima anggota pasukan tentera dan tiga pegawai pilihan raya yang membawa peralatan mengundi terbunuh dalam serangan itu, kata Gupta.


Pemberontak disyaki turut membunuh seorang pegawai pilihan raya India, dan mencederakan empat lagi dalam serangan yang mensasarkan sebuah lagi bas di utara Kashmir yang dikuasai India.

Mempunyai sejumlah 814 juta pengundi berdaftar, pengundian India berlangsung mengikut fasa selama enam minggu, dan keputusan dijangka diumumkan pada 16 Mei. Keganasan Khamis lalu berlaku ketika jutaan penduduk di 11 negeri keluar mengundi pada hari kedua paling besar pengundian dalam pilihan raya itu.

Proses mengundi merangkumi 117 kerusi parlimen di keseluruhan 11 negeri yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi. Ini termasuk Maharashtra, yang mana Mumbai adalah ibu kotanya, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Tamil Nadu dan Rajasthan, iaitu kawasan penting bagi menentukan pemenang antara pemerintah Parti Kongres dan pembangkang nasionalis parti Hindu.

Di Kashmir, polis berkata, serangan turut mencederakan seorang pegawai pilihan raya, dua askar separa tentera dan seorang anggota polis. Daerah ini terletak kira-kira 65 kilometer di selatan Srinagar, bandar terbesar di India yang dikuasai Kashmir.
Beratus-ratus penunjuk perasaan membaling batu di tempat mengundi di wilayah Himalaya yang bergolak dan melaungkan “Down with India.” - AFP

No comments:

Post a Comment