Search This Blog

Monday, April 7, 2014

57 penumpang cemas bas ekspres terbakar


Georgetown: Seramai 57 penumpang bas ekspres Plusliner berdepan detik cemas apabila kenderaan itu mengalami masalah teknikal lalu terbakar di Jalan Simpang Ampat Tasik menghala ke Junjung, Seberang Prai Selatan (SPS) di sini, petang semalam.

Kejadian berlaku pada jam 5 petang apabila pihak bomba menerima maklumat mengenai kebakaran dipercayai bermula di bahagian enjin bas lalu merebak ke bahagian atas bas sebelum pemandu memberhentikan bas itu di tepi jalan bagi menyelamatkan nyawa penumpang bas.


Jurucakap bomba berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 5.12 petang dan sepasukan pegawai dari Balai Bomba Nibong Tebal yang diketuai Pegawai Bomba Kanan II Mohd Safi @Roslan Abdullah bersama tujuh anggota bomba bergegas ke lokasi kejadian.

“Pihak bomba tiba di lokasi kebakaran kira-kira 20 minit kemudian dan mendapati api sudah dipadamkan oleh pemandu bas dengan menggunakan alat pemadam api dan air dengan bantuan anggota bomba sukarela dari Valdor, Permatang Tinggi, Taman Merak Jaya, Jawi serta Balai Bomba Sukarela dari Kulim, Kedah.


“Bas berkenaan dalam perjalanan dari Kulim ke Kuala Lumpur dan tiada kemalangan jiwa atau kecederaan dilaporkan. Siasatan masih dijalankan untuk mengenal pasti punca kebakaran dan kerugian,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/07

No comments:

Post a Comment