Search This Blog

Saturday, April 12, 2014

4 laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook hina Agong


2014/04/12 - 17:54:27
KLANG: Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan Pergerakan Pemuda UMNO hari ini membuat empat laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong.

Laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan itu dibuat oleh Gerakan Belia 4B Kota Raja; UMNO Cawangan Taman Desa Utama, Klang Jaya; Pemuda UMNO Kota Raja; dan Persatuan Persatuan Penduduk Pangsapuri Klang Jaya.


Pengerusi Gerakan Belia 4B Kota Raja, Muhd Ali Zakariah, berkata pihak berkuasa digesa mengambil tindakan tegas terhadap pemilik akaun Facebook itu kerana menghina ketua negara.

"Sebagai rakyat Malaysia, kami mengutuk tindakan pemilik akaun itu yang menghina Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong. Dia ibarat menghina sistem Raja Melayu di negara ini.

"Kami gesa pihak berkuasa dapat siasat pemilik akaun Facebook itu dan dihukum dengan hukuman lebih berat sebagai amaran dan pengajaran pada orang lain," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan itu.

Beliau berkata, akaun laman sosial itu didapati masih aktif dengan memuat naik pelbagai status mencerca keharmonian kaum di negara ini selain turut menghina Polis Diraja Malaysia, parti politik dan sebagainya.

- BERNAMA

No comments:

Post a Comment