Search This Blog

Sunday, April 13, 2014

239 penumpang, anak kapal dilindungi maksimum RM3.3b


Kuala Lumpur: Semua 239 penumpang dan anak kapal pesawat MH370 dilindungi insurans maksimum AS$1 bilion (RM3.3 bilion) berdasarkan kepada tiket penerbangan dibeli.

Bagaimanapun, penerimaan nilai insurans dinamakan ‘polisi pesawat dan liabiliti’ kepada setiap orang bergantung kepada siasatan oleh penilai insurans atau broker dilantik.
Menurut sumber insurans, tempoh masa pembayaran keseluruhan insurans akan mengambil masa tertentu iaitu sehingga siasatan ke atas pesawat terbabit selesai.

“Setiap penumpang dan kru kapal berhak menerima insurans terbabit yang akan diterima waris mereka.


“Dalam kes kehilangan pesawat MH370, jika didapati 239 orang sama ada warga tempatan atau asing mati atau hidup, mereka atau waris mereka akan mendapat bahagian insurans masing-masing, tertakluk kepada terma dan syarat polisi,” katanya.
Beliau berkata, ada satu lagi insurans tidak wajib dibeli oleh penumpang iaitu ‘MHinsure’ disediakan oleh Etiqa Insurance Berhad.

“Hampir semua syarikat penerbangan menyediakan skim insurans ini, sungguhpun begitu, bukan semua penumpang membeli polisi berkenaan.

“Bagaimanapun, insurans ini hanya melindungi barang penumpang seperti beg dan lain-lain,” katanya.

Sumber industri itu berkata, syarikat insurans lain yang bergabung di dalam polisi terbabit termasuk syarikat Allianz berpangkalan di Jerman sebagai pemegang utama akan berkongsi membayar pampasan kepada keluarga mangsa.


Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/13

No comments:

Post a Comment