Search This Blog

Saturday, April 12, 2014

23 Pati kena tahan

WARTAWAN SINAR HARIAN
23 Pati kena tahan
Antara Pati yang ditahan dalam serbuan Ops 6P di sekitar Manjung dan Ayer Tawar Selasa lalu. 
12 April 2014
LUMUT - Imigresen Lumut berjaya menahan 23 pendatang tanpa izin (Pati) dalam satu serbuan Ops 6P  di sekitar Manjung dan Ayer Tawar, Selasa lalu.

Ketua Imigresen Lumut, Muhamad Faizal Saidin berkata, dalam operasi bersama 14 anggota Imigresen Lumut itu, mereka telah memeriksa 31 pendatang di rumah kediaman dan juga restoran di ladang kelapa sawit.

Menurutnya, ketika operasi yang bermula pada jam 6.30 petang itu, 23 pendatang yang melakukan kesalahan tertentu berjaya ditahan.

“Mereka yang ditahan adalah lima warga Vietnam, dua Pakistan, satu India, enam Kemboja, satu Myanmar dan lapan rakyat Indonesia. Mereka terdiri daripada 15 lelaki dan lapan wanita berusia 18 tahun hingga 50 tahun.

“Mereka ditahan kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 6(1) (c) iaitu masuk dan tinggal di negara ini tanpa sebarang pas sah serta Seksyen 15 (1)(c) tinggal lebih masa di negara ini dan juga Peraturan 39 (b) menyalahgunakan pas lawatan,” katanya.

Muhamad Faizal berkata, Pati berkenaan bekerja dalam pelbagai sektor termasuk buruh dan pelayan restoran.

“Kita menahan seramai 31 pendatang tetapi 23 pendatang yang melakukan kesalahan manakala selebihnya mengikut syarat ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata, operasi seumpama itu akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi mengekang masalah Pati yang seterusnya membawa kepada gejala sosial.

Katanya, pihaknya sentiasa mendapat maklumat daripada orang awam dan beliau berharap keadaan itu berterusan kerana kerjasama yang baik tersebut secara tidak langsung dapat membantu mengekang kemasukan Pati ke negara ini.

No comments:

Post a Comment