Search This Blog

Saturday, April 12, 2014

13 penduduk cabar guling kerajaan dipenjara

13 penduduk cabar guling kerajaan  dipenjara
Sebahagian daripada 13 rakyat Kemboja yang didapati bersalah, diiringi oleh polis ketika berada di mahkamah di Phnom Penh, semalam. 
Mahkamah Kemboja jatuhi hukuman penjara antara lima dan 9 tahun

PHNOM PENH: Mahkamah Kemboja semalam mensabitkan 13 penduduknya bersalah merancang menggulingkan kerajaan, kes yang dilihat kumpulan hak asasi manusia sebagai bermotifkan politik dalam usaha melemahkan pembangkang yang menentang Perdana Menteri Hun Sen.

Semua yang disabitkan, tujuh daripadanya hadir di mahkamah di Phnom Penh, dikaitkan dengan kumpulan kurang dikenali, Barisan Pembebasan Kebangsaan Khmer (KNLF), beribu pejabat di Denmark, kata hakim Mahkamah Perbandaran Phnom Penh, Seng Neang.

Saya mahu masyarakat antarabangsa melihat Kemboja. Tiada keadilan untuk saya, di mana bukti dan saksi?” Pesalah

Beliau menjatuhkan hukuman penjara antara lima dan sembilan tahun ke atas semua 13 orang, termasuk enam yang tidak hadir, kerana merancang menggulingkan kerajaan Hun Sen.

Tujuh daripada mereka, memakai baju seragam penjara berwarna merah jambu, menjerit membantah selepas hukuman dijatuhkan, dengan berkata mahkamah tidak mempunyai bukti atau saksi untuk membuktikan kesalahan mereka.

“Saya mahu masyarakat antarabangsa melihat Kemboja. Tiada keadilan untuk saya, di mana bukti dan saksi?”

Seng Neang berkata, KNLF membentuk pasukan tentera berpangkalan di Thailand dan mengedarkan risalah antikerajaan antara 2009 dan 2011.
Kumpulan berkenaan merancang menanam bom, kata Seng Neang kepada mahkamah tanpa memberikan butiran lanjut mengenai sebarang bukti.

Hun Sen dan Parti Rakyat Kemboja pimpinannya sudah memerintah sejak 1980-an, dan memegang jawatan itu sebagai sebahagian kerajaan dengan sokongan Vietnam dalam menyingkirkan rejim Khmer Rouge.

Beliau mendapat reputasi sebagai pemimpin tegas yang tidak tunduk kepada pembangkang. Pengkritik berkata beliau mengugut pembangkang dan menipu dalam pilihan raya selama bertahun-tahun manakala kumpulan hak asasi manusia mengkritik rekod kerajaannya mengenai hak asasi manusia.

“Ini semua mengenai hal menggunakan kumpulan kecil yang dibuang di luar negara untuk cuba menjatuhkan imej pergerakan pembangkang lebih besar yang menentang Hun Sen dan partinya, dan hukuman penjara yang panjang membuktikannya,” kata timbalan pengarah Asia Human Right Watch, Phil Robertson.

Hun Sen dan kerajaannya menafikan pencabulan hak asasi dan berkata mereka membawa keamanan, kestabilan dan kemakmuran kepada antara negara paling miskin di Asia selepas berdekad berperang.

Pengarah kumpulan hak Pertubuhan Hak Minoriti, Ang Chanrith, mempersoalkan dakwaan KNLF mempromosikan keganasan.

“Jika kerajaan Denmark membenarkan KNLF beroperasi dalam wilayahnya, mahkamah Kemboja tidak boleh beranggapan ia mempunyai motif yang melanggar undang-undang,” katanya. – AP

No comments:

Post a Comment