Search This Blog

Sunday, March 16, 2014

Warga Pekanbaru lari
Warga Pekanbaru lari
Jerebu landa wilayah Riau pada tahap bahaya
PEKANBARU: Sebilangan penduduk mula meninggalkan bandar ini selepas jerebu teruk akibat pembakaran hutan di seluruh Riau menyebabkan indeks kualiti udara hingga ke tahap berbahaya.

Seorang pelajar tahun tiga di Universiti Riau, Yolanda Eviyonita dari Sumatera Barat berkata beliau tergesa-gesa mengambil keputusan meninggalkan Pekanbaru, ibu kota Riau walaupun terpaksa beratur dan menunggu enam jam hanya untuk mendapatkan tiket bas bagi membolehkannya pulang ke Bukit Tinggi.


“Saya menunggu sejak jam 8 pagi untuk mendapatkan tiket ke Bukit Tinggi. Setiap perjalanan sudah penuh ditempah,” katanya kepada Jakarta Globe.

“Saya akhirnya berjaya mendapatkan tiket pada jam 2 petang dan meninggalkan bandar ini setengah jam kemudian.”

Beliau adalah antara penduduk yang mempertimbangkan nasihat Datuk Bandar Pekanbaru, Firdaus, Khamis lalu meminta mereka yang bukan dari bandar terbabit pulang ke kampung halaman masing-masing sehingga kualiti udara semakin pulih.

Malah pihak berkuasa tempatan turut meminta penduduk menggunakan topeng muka ketika di luar, tetapi kebanyakan penduduk berkata tiada nasihat perubatan terhadap bahaya terdedah kepada udara yang teruk tercemar dalam tempoh lama.
“Tiada kempen kesedaran atau seumpamanya oleh pihak berkuasa tempatan mengenai jerebu boleh menjejaskan kesihatan sekiranya terus bernafas melaluinya,” kata seorang penduduk, Dolly Enniza.

“Pihak berkuasa hanya meminta kami mengenakan topeng jika mahu keluar.” – AGENSI

No comments:

Post a Comment