Search This Blog

Wednesday, March 19, 2014

Tiga juta orang bantu cari MH370Agensi
IMEJ satelit yang dikeluarkan oleh DigitalGlobe 
memaparkan kawasan di Bandar Tacloban, Filipina yang terjejas akibat Taufan Haiyan pada tahun lalu.


WASHINGTON - Tiga juta orang menyertai usaha untuk mengesan kehilangan sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang dalam pencarian umum yang dipercayai terbesar di dunia.
Program pencarian tersebut merupakan inisiatif firma pengendalian satelit yang berpangkalan di Amerika Syarikat, DigitalGlobe.
Firma berkenaan menyatakan kelmarin bahawa usaha pencarian itu meliputi kawasan seluas 24,000 kilometer persegi dengan lebih banyak imej satelit ditambah setiap hari termasuk di kawasan baharu sekitar Lautan Hindi.
"Lebih tiga juta telah mengambil bahagian dalam program ini manakala sejumlah 257 juta imej pada peta dunia telah ditandakan oleh mereka," menurut DigitalGlobe dalam satu kenyataan.
Para peserta boleh menandakan pada peta DigitalGlobe lokasi yang dipercayai tempat pesawat hilang itu berada.
Pesawat Boeing 777-200ER yang hilang pada 8 Mac lalu bersama 239 penumpang dan anak kapal itu mencetuskan misi pencarian besar-besaran di seluruh Asia Tenggara dan Lautan Hindi.
DigitalGlobe telah mengaktifkan platform yang digelar Tomnod pada 11 Mac lalu dan mempelawa orang ramai untuk melihat gambaran dari lima satelit berdefinisi tinggi dalam usaha membantu misi pencarian pesawat itu.
Program tersebut menurut DigitalGlobe, dipercayai merupakan pencarian umum terbesar dalam sejarah malah, ia lebih besar daripada usaha meraih bantuan untuk mangsa-mangsa Taufan Haiyan di Filipina, November tahun lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0319&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2wLvrC7CN 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment