Search This Blog

Monday, March 31, 2014

Tanggung rugi beli kereta lusuh


2014/03/31 - 05:37:16 AM

Kuala Lumpur: “Pada peringkat awal, memang seronok tetapi kini saya buntu,” kata pembeli kereta lusuh Singapura dikenali sebagai Hery, 36, ketika ditemui BH.

Hery membeli kereta lusuh Mitsubishi Lancer pada harga RM4,500 tahun lalu, tetapi tidak cukup wang bagi ‘membeli’ cukai jalan dan geran menyebabkan kenderaan itu tersadai di rumahnya di Kota Bharu.


Katanya, kereta itu dibeli melalui orang tengah dikenali sebagai ‘Man Botak’ yang mendapatkan kenderaan itu secara langsung dari seorang ejen dari Singapura sebelum menghantarnya ke sebuah bengkel di Wangsa Maju.

“Pada mulanya saya berminat membeli BMW 3 Siri yang ditawarkan pada harga RM13,000. Bagaimanapun, pada saat akhir ejen hanya dapat menghantar Lancer keluaran 2004 dan dikenakan caj tambahan RM4,500 bagi proses membuat cukai jalan serta geran.

Minta wang tambahan

“Urusan memperoleh cukai jalan dikatakan boleh siap dalam tiga hari tetapi selepas proses itu gagal dan ejen meminta wang tambahan, saya mula curiga,” katanya.

Berikutan itu, Hery nekad membawa kereta yang masih menggunakan nombor pendaftaran negara jiran itu menempuh perjalanan lapan jam untuk pulang ke kampungnya.

No comments:

Post a Comment