Search This Blog

Saturday, March 8, 2014

Sindiket kurier dadah dalam pemain DVD


2014/03/08

Kuala Lumpur: Dadah dikurier dalam pemain DVD. Itu modus terbaru digunakan sindiket penyeludupan dadah antarabangsa untuk membawa masuk dadah ke negara ini.

Dulu, sindiket menyeludup dadah dalam jumlah yang banyak menggunakan keldai dadah. Namun, cara itu mudah dihidu pihak berkuasa menyebabkan mereka menukar taktik menggunakan syarikat kurier untuk membawa masuk bahan berkenaan ke negara ini dengan jumlah yang lebih kecil tetapi kerap.


Pengarah JSJN Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim, berkata sindiket didalangi warga Afrika khususnya dari Nigeria dikesan mula menggunakan taktik itu sejak beberapa bulan lalu dengan menyorok dadah yang beratnya antara 300 gram hingga 1.5 kilogram (kg) dalam pemain DVD.

“Dadah diisi dalam paket plastik dan disorok dalam pemain DVD sebelum dipos ke negara ini menggunakan syarikat kurier dari beberapa negara, antaranya Afrika dan China.

“Ia dibuat dalam jumlah yang kecil bagi mengelak mudah dikesan, namun aktiviti itu dilakukan berulang-ulang. Dalam tempoh di antara 20 Februari hingga semalam (kelmarin), kita sudah pun mematahkan beberapa penghantaran membabitkan 4.9kg syabu dan menahan tujuh ahli sindiket,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

No comments:

Post a Comment