Search This Blog

Wednesday, March 5, 2014

Renjer mengaku bunuh tiga beradik

Jaehsea (kiri) dan Maming pada sidang media anjuran polis Thailand selepas ditahan kerana menembak mati tiga kanak-kanak di Narathiwat. - Foto AFP
Narathiwat: Dua Renjer tentera Thai mengaku menembak mati tiga beradik, memburukkan lagi keadaan politik sedia ada dalam serangan kejam bermotif balas dendam, kata polis semalam.

Maming bin Mama, 21 dan Sagrueara Jaehsea, 25, mengaku menembak mati tiga adik beradik lelaki berusia tiga, lima dan 9 ketika pulang ke rumah dari sebuah masjid di Bacho, awal Februari lalu.
Ibu mangsa selamat


Renjer mengaku bunuh tiga beradik
Mereka (renjer) mengaku membunuh bermotifkan balas dendam” Pattanawuth Angkanawin, Komander Polis Wilayah


Lelaki terbabit juga menembak ibu kanak-kanak itu yang sedang hamil, namun dia terselamat.

Daerah ini antara yang paling tidak menentu keamanannya di Wilayah Narathiwat, salah satu daripada tiga wilayah selatan yang dilanda pergolakan sejak sedekad lalu hingga mengorbankan lebih 6,000 nyawa.

Polis berkata, renjer berkenaan bertindak selepas bapa kanak-kanak itu disyaki membunuh abang Maming dan kakak iparnya, Ogos tahun lalu di daerah sama.
Bapa mangsa ditahan tetapi kemudian dibebaskan kerana tidak cukup bukti untuk pendakwaan.
“Mereka (renjer) mengaku membunuh bermotifkan balas dendam,” kata Komander Polis Wilayah, Pattanawuth Angkanawin sambil menambah renjer itu tidak sengaja membunuh kanak-kanak itu ketika memburu bapa mereka yang berjaya melarikan diri. - AFP

No comments:

Post a Comment