Search This Blog

Wednesday, March 5, 2014

Polis yang diserang tidak langgar SOP

Serang polis: Empat warga asing ditahan
Anggota polis Forensik memeriksa mayat warga Indonesia yang mati ditembak oleh anggota polis peronda yang cedera parah dalam satu kejadian di Taman Sentosa, Klang - Foto Bernama   
5 Mac 2014
 KUCHING - Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata tidak berlaku pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) dalam kejadian dua anggota unit peronda polis diserang dengan senjata tajam, seorang maut, di Taman Sentosa, Klang semalam.
 
Beliau berkata dua anggota itu melakukan tindakan betul dengan berhenti untuk memeriksa lima individu yang kelihatan mencurigakan.
 
"Kalau dilihat dari sudut SOP, tidak ada pelanggaran SOP berlaku. Dua anggota tersebut cuba menahan lima individu itu kerana kelihatan mencurigakan dan kemudiann membawa tiga wanita yang ditahan masuk ke dalam kereta untuk dibawa ke balai polis bagi pemeriksaan lanjut.
 
"Pemeriksaan terhadap wanita tidak boleh dilakukan oleh anggota polis lelaki," katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Pengagihan Baucar BR1M 3.0 peringkat Dewan Undangan Negeri (Dun) Pantai Damai dan Dun Demak Laut di sini hari ini.
 
Mengulas lanjut, Wan Junaidi yang juga anggota Parlimen Santubong berkata sebagai bekas pegawai polis, beliau juga tidak melihat ada kelemahan SOP dalam kejadian itu kerana dua anggota itu diserang dalam keadaan tidak disangka.

"Tindakan mereka berdua juga tepat, nampaknya individu yang cuba ditahan itu juga membawa parang dan pisau," katanya.
 
Semalam, Koperal Raja Aizam Raja Mohd, 53, yang cedera di kepala, maut manakala Koperal Mohd Aidil Mustafa, 29, cedera selepas diserang hendap sekumpulan warga asing dalam satu kejadian awal pagi.
 
Ketika diminta mengulas cadangan supaya rondaan polis turut disertai oleh anggota polis tambahan, Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), atau anggota tentera, Wan Junaidi menyifatkan cadangan itu amat baik untuk dipertimbangkan.
 
"Cadangan ini adalah sebahagian perancangan dalam Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).
 
"Rondaan bersama adalah baik bagi menampung kekurangan anggota polis, bagaimanapun masih perlu diperhalusi kerana jika anggota polis tambahan, mereka mengetahui selok-belok tugasan, namun kepada anggota RELA dan JPAM, itu mungkin suatu perkara baharu," katanya.

Wan Junaidi berkata cadangan pengambilan anggota polis baharu setiap tahun adalah 4,000 orang, namun dengan jumlah kekosongan kerana persaraan sebanyak 1,500 setiap tahun, jumlah pengambilan dirasakan perlu dipertingkat.
 
"Kita (polis) mempunyai kapasiti dan kemampuan melatih lebih banyak anggota baharu setiap tahun. Pengambilan lebih ramai adalah bagi menyeimbangi nisbah anggota polis dengan penduduk Malaysia," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment