Search This Blog

Monday, March 31, 2014

Pemandu lori terlepas tali gantung

NURUL FATIHAH SULAINI
31 Mac 2014Pemandu lori terlepas tali gantung
ALOR SETAR - Seorang pemandu lori terselamat daripada hukuman gantung sampai mati setelah mahkamah tinggi di sini, hari ini memutuskan untuk melepas dan membebaskannya dari tuduhan memiliki dadah jenis heroin (20.7 gram) dan monoacertylmorphines (5.2 gram), dua tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab membuat keputusan selepas mendapati pihak pendakwaan gagal menimbulkan keraguan munasabah yang boleh mensabitkan tertuduh terhadap kes berkenaan.

James Santhanasamy, 29, sebelum ini dituduh mengedar dadah berkenaan di sebuah rumah kedai Jalan Sekerat, Sungai Petani, Kuala Muda, lebih kurang jam 12.15 tengah hari, 29 Februari 2012.

Lelaki yang berasal dari Sungai Petani itu dituduh mengikut Seksyen 39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B (2) akta yang sama memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Dalam penghakimannya, Mohd Zaki berkata, berdasarkan keterangan pembelaan bersumpah tertuduh tidak tinggal di kedai itu sebaliknya mendakwa rakannya 'Apoi' yang tinggal di situ. Namun semasa serbuan polis 'Apoi' keluar membeli makanan.

"Tertuduh juga menafikan keterangan saksi pendakwaan melihat dia sedang senduk dadah menggunakan straw merah ketika SP3 menendang pintu dan SP2 masuk ke dalam premis. Sebaliknya semasa kejadian dia tidur.

"Keterangan seorang perempuan bernama 'Lalita'  didakwa pemilik kedai itu penting untuk menunjukkan siapa yang berada dalam kedai pada hari kejadian namun tidak dipanggil memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan," katanya.

Mohd Zaki berkata, pihak pendakwaan juga gagal mengemukakan straw merah seperti yang didakwa.

Sepanjang prosiding mahkamah djalankan bermula lima Januari hingga lima Mac lalu, seramai lima saksi pendakwaan dipanggil.

Tertuduh diwakili peguam RSN Rayer.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Nor Hasnita Wan Daud.

No comments:

Post a Comment