Search This Blog

Monday, March 24, 2014

Palet kayu kargo dikesan


Perth: Pihak berkuasa Australia mengeluarkan kenyataan sebuah daripada kapal terbang yang digunakan untuk mencari pesawat penerbangan MH370 mengesan palet kayu kargo bersama tali pinggang atau tali di kawasan pedalaman Lautan Hindi.

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) mengesahkan ia sebagai visual pertama dilihat setakat ini.


Objek itu dilihat pesawat awam yang membantu mencari Boeing 777-200ER pada Sabtu lalu.“Sebahagian daripadanya adalah palet kayu dan beberapa barangan lain yang tidak dapat dikenal pasti selain beberapa tali pinggang pelbagai warna dengan panjang berbeza,” kata penyelaras operasi pesawat AMSA Mike Barton.


Menurutnya, pihaknya cuba mencari semula semalam menggunakan sebuah pesawat New Zealand, tetapi gagal menemuinya. “Ia adalah perkara biasa kerana anda terbang beberapa ratus meter dengan pesawat laju,” katanya.


Barton berkata, pencarian yang dilakukan semalam membabitkan empat pesawat tentera dan empat pesawat awam.

Sementara itu, pakar penerbangan berkata, palet kayu biasanya digunakan untuk membungkus barangan dalam pesawat menyebabkan Barton menggambarkan ia sebagai ‘petunjuk yang munasabah’.


Beliau berkata, palet seumpama itu biasanya dimasukkan ke kargo kapal terbang, tetapi ia juga digunakan dalam industri perkapalan.

Perdana Menteri Australia Tony Abbott berkata, penemuan palet kayu itu menunjukkan masih wujud harapan dalam usaha mencari MH370.


Objek berkenaan dapat dikesan dengan mata kasar selepas imej satelit China mengesan sebuah objek besar terapung di kawasan pencarian yang sama dalam jarak 2,500 kilometer dari Perth.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/24

No comments:

Post a Comment