Search This Blog

Thursday, March 20, 2014

Pakar IT India dakwa temui MH370 dalam imej satelit


IMEJ satelit DigitalGlobe yang menunjukkan sebuah pesawat dipercayai MH370 terbang di Kepulauan Andaman pada 8 Mac lalu.


NEW DELHI - Seorang penganalisis teknologi maklumat (IT) di India menemui imej satelit menunjukkan sebuah pesawat besar terbang rendah di Kepulauan Andaman pada 8 Mac, hari yang sama sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) dilaporkan hilang.
Akhbar The Hindu melaporkan, penganalisis IT itu, Anoop Madhav Yeggina, 29, percaya imej tersebut ialah pesawat MH370 yang hilang ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur, Malaysia menuju ke Beijing, China.
Pakar IT itu ialah antara beribu-ribu orang dari seluruh dunia yang melibatkan diri dalam projek 'crowdsourcing' iaitu khidmat luar kumpulan yang berusaha mengesan pesawat berkenaan yang membawa 239 penumpang dan anak kapal.
Khidmat luar kumpulan ini merujuk kepada usaha mendapatkan maklumat atau input bagi sesuatu tugas atau projek dengan menyenaraikan perkhidmatan sejumlah individu, sama ada dibayar atau tidak, biasanya melalui Internet.
Kapal terbang jenis Boeing 777-200 itu hilang selepas dipercayai melencong dari laluan asal dan menuju ke Lautan Hindi.
The Hindu melaporkan bahawa Anoop telah meneliti sejumlah imej dari DigitalGlobe Satellite QB02 sejak beberapa hari lalu sehingga beliau terjumpa imej yang benar-benar membuatkannya terkejut.
Anoop berkata, dia yakin imej tersebut adalah pesawat MH370 yang hilang kerana pesawat itu terbang sangat rendah di satu kawasan hutan di Pulau Selatan Andaman berhampiran Laluan Duncan.
Katanya, kawasan itu juga sangat dekat dengan sebuah lapangan terbang di Pulau Andaman.
"Lapangan terbang ini hanya digunakan oleh tentera udara India dan pesawat awam tidak dibenarkan melalui kawasan ini.
"Sekiranya dilihat dengan teliti, pesawat ini terbang sangat rendah dan hampir dengan pokok yang menunjukkan juruterbang kapal terbang ini cuba mengelak daripada dikesan radar.
"Apa yang paling penting saiz pesawat dan warna kapal terbang ini hampir sama dengan pesawat yang hilang tersebut," katanya.
Lapor akhbar itu lagi, Anoop juga berdoa semua penumpang pesawat berkenaan terselamat. - Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0320&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2wRhgJWNp 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment