Search This Blog

Saturday, March 8, 2014

Padah ceroboh rumah waktu siang hari


WARTAWAN SINAR HARIAN
7 Mac 2014

Padah ceroboh rumah waktu siang hari
Padah ceroboh rumah waktu siang hari Mohamad Syakir Azroy dijatuhi hukuman penjara enam bulan selepas mengaku salah menceroboh masuk rumah seorang pemandu Skynet, 4 Mac lalu.KUALA TERENGGANU - Seorang lelaki terpaksa berputih mata apabila apabila tindakan beraninya menceroboh masuk kediaman seorang pemandu Skynet pada siang hari dengan niat untuk mencuri, tidak menjadi.

Balasannya, Mohamad Syakir Azroy Md Rodi, 19, dijatuhi hukuman penjara selama enam bulan oleh mahkamah majistret, semalam.

Majistret Rozianti Mohamed Hanaphi membuat keputusan itu selepas dia mengaku salah melakukan pencerobohan rumah dan mencuri sebuah telefon bimbit dan wang tunai berjumlah RM60 milik Wan Zulkhairy Wan Adnan, 26.

Dia didakwa mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan itu di rumah mangsa di Kampung Seberang Baruh, di sini, kira-kira jam 9 pagi, pada 4 Mac lalu.

Pendakwaan dikendalikan pegawai pendakwa, Inspektor L Rathna manakala Mohamad Syakir Azroy tidak diwakili peguam bela.

Berdasarkan fakta kes, pada 4 Mac lalu, kira-kira jam 9 pagi, mangsa telah keluar dari rumah untuk menghantar isterinya bekerja.

Setengah jam kemudian iaitu kira-kira jam 9.30 pagi, ketika balik semula ke rumah, mangsa dapati ada seorang lelaki tidak dikenali (Mohamad Syakir Azroy) sedang berada di dapur dan sejurus ternampak mangsa, lelaki berkenaan terus masuk ke dalam bilik rumah itu.

Mangsa pada mulanya menyangka lelaki itu adalah rakan kepada anaknya, namun terkejut apabila anaknya memaklumkan langsung tidak kenal lelaki terbabit.

Yakin lelaki itu merupakan seorang penjenayah yang cuba mencuri di dalam rumahnya, mangsa dengan bantuan anaknya memberanikan diri menangkap lelaki berkenaan sebelum pemeriksaan selanjutnya mendapati keadaan di bahagian dapur berselerak.

Selain itu, pemeriksaan ke atas tubuh badan Mohamad Syakir Azroy turut menemui wang tunai RM60 serta sebuah telefon bimbit miliknya.

No comments:

Post a Comment