Search This Blog

Thursday, March 20, 2014

MH370: Polis ketat kawalan di pusat media


2014/03/20 - 12:28:42 PM
SEPANG: Polis hari ini memperketatkan kawalan keselamatan di Hotel Sama Sama yang menjadi lokasi utama sidang media bagi melaporkan perkembangan terkini insiden kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Ia berikutan kekecohan yang berlaku semalam apabila sekumpulan warga China dipercayai anggota keluarga penumpang pesawat cuba memasuki bilik persidangan media sejurus sebelum ia berlangsung.


Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Mohd Yusoff Awang berkata, seramai 20 anggotanya dan Malaysia Airports ditugaskan mengawal sekitar pusat media hari ini.

Selain menempatkan anggota di kesemua pintu masuk dan laluan menghala ke pusat media, terdapat juga tali sekatan dipasang dengan nota yang menyatakan hanya petugas media dibenarkan memasuki kawasan itu.

"Hanya pemberita yang mempunyai pas khas yang dikeluarkan Jabatan Penerangan sahaja dibenarkan masuk ke kawasan pusat media. Dua anggota polis dan dua dari Malaysia Airport juga ditempatkan di pintu masuk bilik sidang media untuk melakukan pemeriksaan," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata penambahan anggota juga bagi mengelakkan sebarang perbuatan sabotaj dan ancaman selain tidak mahu orang yang tidak berkenaan, bebas keluar masuk.

Beberapa anggota tentera berpakaian seragam turut kelihatan berkawal di luar pusat media, selain tirai penghadang dipasang bagi menutup laluan ke pusat media. - BERNAMA 

No comments:

Post a Comment