Search This Blog

Thursday, March 20, 2014

MH370 mungkin di koridor utara

WARTAWAN SINAR HARIAN
MH370 mungkin di koridor utara
Gambar menunjukkan peta carian pesawat MH370 diperluaskan ke kawasan koridor utara. 
20 Mac 2014
SHAH ALAM – Kemungkinan untuk pesawat MAS MH370 dijumpai di koridor utara lebih besar berbanding koridor selatan.

Pakar penerbangan, Prof Madya Lt Kol (B) Mohamed Tarmizi Ahmad berkata, ini berdasarkan keluasan kawasan di koridor utara yang meliputi beberapa negara.

“Kalau jarak penerbangan diambil kira, lebih selamat ambil koridor utara. Ini kerana jika pesawat mahu mendarat atau berhenti di mana-mana, banyak kawasan lapang dan luas.

“Berbeza dengan koridor selatan yang jarang dilalui pesawat kerana lebih banyak kawasan lautan dan pulau-pulau kecil.

Kemungkinan untuk pesawat MAS MH370 dijumpai di koridor utara lebih besar berbanding koridor selatan.

Sebelum ini, Malaysia mengumumkan pencarian pesawat Boeing 777-200ER milik MAS yang hilang 8 Mac lalu diperluaskan ke koridor utara menghala Kazakhstan dan Kyrgyzstan, manakala koridor selatan ke Lautan Hindi.

Mengulas lanjut, beliau berkata, kapasiti minyak yang dimiliki pesawat MAS MH370 juga membolehkannya terbang sehingga Kazakhstan.

Oleh itu, katanya, adalah lebih baik kerajaan menumpukan usaha mencari dan menyelamat (SAR) di sepanjang laluan koridor utara kerana terdapat banyak satelit di kawasan itu.

“Kalau di koridor utara, kita ada rekod radar yang banyak. Lebih elok sekiranya kita dapat kerjasama dengan negara terlibat untuk dapatkan data satelit.

“Sekiranya benar pesawat itu melalui koridor utara, mesti dapat dikesan kerana ia tidak boleh hilang daripada rakaman. Cuma terpulang kepada negara berkenaan mahu berkongsi maklumat atau tidak kerana ini merupakan rahsia tentera sesebuah negara,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, kemungkinan di koridor selatan tetap ada, namun kekurangan liputan radar dan satelit membataskan pencarian.

“Bagi saya, pencarian di koridor selatan tidak perlu hantar aset sebab kawasannya jauh dan berisiko tinggi. Sebaliknya, lebih baik kita menggunakan kepakaran satelit dari negara lain seperti Amerika Syarikat,” katanya.

Sementara itu, pensyarah kanan dan Ketua Pusat Teknologi dan Ujian Penerbangan (FTTC), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr Rizal Affendy berkata, pencarian di koridor selatan juga perlu diberikan tumpuan.

“Sekarang pasukan pencarian masih belum pasti sama ada pesawat melalui koridor utara atau selatan.

“Namun, di koridor utara tiada masalah untuk mencari kerana boleh mendapat bantuan daripada banyak negara lain.

“Berbeza dengan koridor selatan, tidak meliputi banyak negara. Jadi, kerajaan perlu memberi tumpuan di situ juga,” katanya.

No comments:

Post a Comment