Search This Blog

Monday, March 24, 2014

Jumpa tunai RM90,000


Oleh Adnan Mohamad
Pasir Mas: Polis merampas 14,800 pil kuda dalam serbuan Ops Cantas Khas Pasukan Gerakan Am (PGA) di sebuah rumah di Taman Sri Rantau dekat Rantau Panjang, Rabu lalu.

Dalam serbuan pada jam 4 petang itu, polis menemui wang tunai RM90,000 disimpan di rumah berkenaan.


Ketua Polis Daerah Pasir Mas Asisten Komisioner Haliluddin Rahim berkata, serbuan dilakukan pasukan anggota Batalion 7 PGA diketuai Inspektor Mohd Kamil Othman.Katanya, susulan serbuan itu, dua lelaki termasuk rakyat Thailand berusia 38 dan 42 tahun ditahan bagi membantu siasatan.


“Hasil pemeriksaan di rumah itu mendapati sejumlah pil bertulisan WY dipercayai pil kuda itu disembunyikan dalam beberapa bungkusan plastik.


“Pemeriksaan lanjut polis menemui wang tunai RM90,000 yang kebanyakannya dalam bentuk wang kertas RM1, RM2 dan RM5.

Foto
HALILUDDIN (dua dari kiri) menunjukkan wang dan pil kuda yang dirampas.

“Dua motosikal yang mempunyai nombor pendaftaran negara jiran bernilai RM10,000 turut disita untuk siasatan lanjut,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Pasir Mas, semalam.


Hadir sama Pegawai Pemerintah PGA7 Superintendan Norizan Murad.

Haliluddin berkata, suspek yang berusia 38 tahun berasal dari Jalan Pasir Pekan, Pengkalan Pasir di sini manakala warga Thailand itu berasal dari Sungai Padi.


“Hasil ujian air kencing terhadap suspek warga tempatan itu mendapati dia positif dadah.


“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 32 akta sama (Perlucuthakkan Harta 1988),” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/24

No comments:

Post a Comment