Search This Blog

Sunday, March 30, 2014

Jeritan dalam api


Muar: “Saya mendengar suara orang meminta tolong, tetapi tidak dapat berbuat apa-apa kerana api marak,” kata saksi kebakaran membabitkan dua rumah berhampiran persimpangan Jalan Sakeh-Jalan Bakri, di sini, yang mengorbankan seorang warga emas, semalam.
Dalam kejadian jam 1.30 pagi, Gw Ah Hang, berusia 60-an, ditemui rentung di dalam bilik tidur oleh anggota bomba.

Menurut saksi Mohammad Hafiz Hassan, 20, kejadian disedarinya apabila melihat kepulan asap dari rumah berkenaan ketika mengisi petrol di stesen minyak berhampiran.
“Saya bersama seorang rakan segera ke tempat kejadian dan terkejut mendapati dua rumah terbakar. Ketika itu juga saya mendengar suara meminta tolong dari sebuah rumah yang terbakar dan yakin ada orang terperangkap.

“Bagaimanapun, api marak dengan pantas kerana rumah diperbuat daripada papan, menyebabkan saya gagal pergi lebih dekat sebelum menghubungi bomba untuk mendapatkan bantuan,” katanya.

Jiran Ah Hang yang hanya mahu dikenali sebagai Lim, 40, berkata, dua hari lalu jirannya memaklumkan, dia terjatuh di dalam rumah dan tidak boleh berjalan.
Foto
ANGGOTA Bomba berusaha memadamkan kebakaran melibatkan dua buah rumah.
“Dia (Ah Hang) tinggal berdua dengan adiknya di rumah dan ketika kejadian, adiknya tiada di rumah. Mungkin kerana tidak boleh berjalan, dia tidak dapat menyelamatkan diri,” katanya. Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Muar Ismail Mahmod berkata, pihaknya menerima panggilan jam 2 pagi dan tiba di tempat kejadian enam minit kemudian bersama dua jentera dan 15 orang anggota.

“Kami mengambil masa setengah jam untuk mengawal api daripada terus marak ke rumah berdekatan dan apabila api berjaya dipadam, kami menemui mayat mangsa di dalam bilik tidur rumahnya.
“Daripada maklumat diperoleh jiran, mangsa tinggal berdua dengan adiknya tetapi ketika kejadian adiknya tiada di rumah,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Katanya, sebuah rumah lagi yang musnah dalam kebakaran itu tidak berpenghuni dan punca kejadian serta jumlah kerugian masih disiasat.

Timbalan Ketua Polis Daerah Muar Superintendan Muhammad Hanif Othman ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu dan kematian mangsa diklasifikasikan sebagai mati mengejut.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/30

No comments:

Post a Comment