Search This Blog

Monday, March 31, 2014

Isyarat kecemasan disiasatTEMBAKAN suar dilepaskan dari sebuah pesawat Tentera Udara Diraja Australia semasa mencari kapal terbang MH370 di selatan Lautan Hindi kelmarin.


SYDNEY - Sebuah kapal penyelamat milik Australia terpaksa dilencongkan dari misi mencari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) semalam untuk memberi bantuan kepada sebuah kapal yang mengeluarkan satu isyarat kecemasan berhampiran Antartika.
Isyarat kecemasan dikeluarkan pada kedudukan di hujung selatan Lautan Hindi.
Ia dikesan semalam oleh Pusat Koordinasi Penyelamat Australia.
Isyarat itu datang dari sebuah kapal yang terletak kira-kira 3,241 kilometer barat daya Perth dan kira-kira 648 kilometer utara tanah besar Antartika.
Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, pihaknya bagaimanapun gagal untuk berkomunikasi dengan kru kapal tersebut.
Pihak AMSA juga tidak mengetahui bentuk kecemasan yang menyebabkan kapal tersebut meminta bantuan.
Sebuah jet awam berlepas dari Melbourne untuk menyiasat isyarat itu dan dijangka sampai dalam tempoh lima jam.
Sebuah pesawat P3 Orion milik tentera Australia juga dilencongkan dari misi mencari pesawat MH370 dan menuju ke lokasi kapal berkenaan sekiranya perlu untuk menjatuhkan peralatan kecemasan.
Isyarat itu didaftarkan pada sebuah kapal menangkap ikan tetapi AMSA tidak mendedahkan maklumat tentang negara asal kru atau saiz kapal tersebut. - dpa


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0331&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2xUNOM5Iy 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment