Search This Blog

Wednesday, March 5, 2014

Gadis 13 tahun dipaksa jadi GRO

Melaka: Seorang gadis warga Vietnam berusia 13 tahun yang dipaksa menjadi pelayan pelanggan (GRO) di sebuah pusat hiburan di Taman Melaka Raya, di sini, diselamatkan polis dalam Ops Noda tengah malam semalam.
Serbuan jam 12.30 tengah malam itu dilakukan Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7), Bukit Aman jam 12.30 tengah malam itu turut menahan 34 GRO warga asing selain tiga warga tempatan termasuk pengurus pusat hiburan terbabit. 
Ketua Unit D7 Bukit Aman Asisten Superintendan Sharulnizam Jaafar berkata, 32 GRO yang ditahan membabitkan warga Vietnam, manakala tiga lagi warga Indonesia berusia antara 13 hingga 32 tahun.

“Siasatan polis mendapati GRO terbabit didapati mempunyai pasport lawatan, namun menyalahgunakannya untuk bekerja di pusat hiburan terbabit.
Foto
GADIS berusia 13 tahun yang diselamatkan disoal siasat polis.

“Selain GRO terbabit, 65 pelanggan pusat hiburan itu turut diperiksa dan siasatan mendapati pusat hiburan itu tidak mempunyai lesen,” katanya, di sini, semalam.

Beliau berkata, gadis berusia 13 tahun yang diselamatkan itu diletakkan di bawah Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 - ATIP (Pindaan) 2010 dan Akta Imigresen.

Menurutnya, pengusaha pusat hiburan itu melakukan kesalahan di bawah ATIP dan menggunakan khidmat GRO warga asing dan semua mereka dibawa ke Balai Polis Melaka Tengah untuk tindakan lanjut.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/05

No comments:

Post a Comment