Search This Blog

Saturday, March 8, 2014

Dua rumah hangus, rugi RM250,000


WARTAWAN SINAR HARIAN
8 Mac 2014

Dua rumah hangus, rugi RM250,000
Anggota bomba dan penyelamat berusaha memadam kebakaran yang memusnahkan dua rumah di Jalan Bayam di sini, semalam.KOTA BHARU - Seorang pekerja berdepan kerugian kira-kira RM250,000 apabila dua rumah yang disewakan di Jalan Bayam di sini, musnah dalam kebakaran, tengah hari semalam.

Azmi Husin, 47, berkata, dia mengetahui tentang kejadian tersebut selepas dimaklumkan anak saudaranya yang tinggal berhampiran rumah berkenaan kira-kira jam 12 tengah hari.

“Kedua-duanya rumah sewa, namun satu daripadanya kosong, saya dimaklumkan bunyi letupan datang dari bilik kosong rumah yang berpenghuni, bagaimanapun tidak disedari penghuni kerana berada di bilik air,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu, Zaini Bidin berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian kira-kira jam 12.07 tengah hari sebelum bergegas ke tempat kejadian dan tiba dua minit kemudian.

Zaini berkata, pihaknya mengambil masa kira-kira lapan minit untuk mengawal api dengan bantuan empat jentera dan kekuatan 23 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Darul Naim dan Kota Bharu selain dua bomba sukarela.

“Ketika kami tiba rumah berkenaan hampir 50 peratus musnah, bagaimanapun punca kejadian belum dikenal pasti dan masih dalam siasatan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, semalam.

Bagaimanapun, Zaini berkata, kebakaran dua rumah dan salah satu daripadanya tidak berpenghuni itu melibatkan kerugian kira-kira RM250,000.

Mengulas lanjut, Zaini berkata, dalam usaha memadam kebakaran itu, pihaknya berdepan masalah mendapatkan bekalan air sehingga memaksa mendapatkannya dari pili bomba berdekatan.

No comments:

Post a Comment