Search This Blog

Saturday, March 8, 2014

Dua lagi pengikut ‘Tuhan Harun’ didakwa


2014/03/08
Kuantan: Dua lagi pengikut kumpulan ‘Tuhan Harun’ dihadapkan di Mahkamah Majistret, di sini, semalam, berkaitan tuduhan membunuh Ketua Penolong Penguat Kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Ahmad Raffli Abd Malek, November lalu.

Tertuduh, Shamsinar Abdul Halim dan Jefferi Safar, kedua-duanya berusia 37 tahun, ditahan di Papar, Sabah pada 22 Februari lalu.


Shamsinar dituduh bersama Sumustapha Suradi, 39 dan seorang lagi yang masih bebas, membunuh Ahmad Raffli di Lorong IM2/29, Bandar Indera Mahkota, dekat sini, 10 November lalu.

Dituduh bersama ketua kumpulan

Jefferi pula dituduh bersama ketua kumpulan ajaran sesat itu, Harun Mat Saat, 48; isteri ketiganya, Azida Mohd Zol, 31 dan pemandu mereka, Shaizral Eddie Nizam Shaari, 38, melakukan konspirasi jenayah dengan bersetuju antara mereka dengan niat membunuh Ahmad Raffli.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Amer Abu Bakar Abdullah.

Tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh, yang didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Sabit kesalahan, mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 120B(1), yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

No comments:

Post a Comment