Search This Blog

Thursday, March 20, 2014

Dadah: Buruh dijel tiga tahun, tiga sebatan

MOHD ZAILANI ABDUL RAHMAN
Dadah: Buruh dijel tiga tahun, tiga sebatan
Tertuduh dibawa keluar dari mahkamah selepas perbicaraan, semalam. 
20 Mac 2014
KOTA BHARU - Seorang buruh berusia 33 tahun dijel tiga tahun dan tiga sebatan oleh mahkamah sesyen di sini semalam, setelah mengaku salah memiliki heroin seberat 6.25 gram April tahun lalu.

Tertuduh Mohd Rizuan Rahim membuat pengakuan itu selepas tuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah di depan Hakim Mohd Yusoff Yunus.

Mengikut pertuduhan, kesalahan tersebut dilakukan tertuduh di belakang sebuah sekolah di Manek Urai di mana dia didapati memiliki dadah merbahaya jenis heroin.

Kes dibicarakan di bawah Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39A (1) Akta yang sama. Jika didapati bersalah, boleh dikenakan hukuman penjara maksimum lima tahun dan sebat tidak kurang tiga sebatan dan tidak lebih sembilan sebatan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya negeri, Ahmad Salam Yusof memohon tertuduh dikenakan hukuman yang setimpal dan munasabah kerana kesalahan yang dilakukan amat serius.

“Hukuman mestilah mengambil kira kepentingan negara kerana ia melibatkan dadah, malah kepentingan orang awam lebih daripada kepentingan tertuduh,” katanya.

Bagaimanapun peguam, Mohd Hasif Hasan yang mewakili tertuduh memohon jaminan yang dikenakan ke atas anak guamnya dikurangkan agar tertuduh dapat kembali ke pangkuan isterinya yang sedang sakit serta anaknya yang berusia 10 bulan.

No comments:

Post a Comment