Search This Blog

Thursday, March 20, 2014

Berkurung elak dicekup Kastam

WARTAWAN SINAR HARIAN
Berkurung elak dicekup Kastam
Antara rokok yang berjaya dirampas dalam serbuan di sekitar daerah ini, semalam. 
20 Mac 2014
BATU PAHAT – Bagi mengelakkan dicekup Kastam Diraja Malaysia, seorang pekedai sanggup berkurung dalam kedai. Bagaimanapun, tindakannya tidak berhasil apabila anggota Kastam Johor dan Batu Pahat, mengepung dan mendesaknya untuk menyerah diri.

Jurucakap Kastam berkata, sebaik serbuan dilakukan, pihaknya mendapati beberapa karton rokok puti dan juga kretek diseludup.

Katanya, pemilik kedai berusia sekitar 50-an memberi pelbagai alasan antaranya mahu menutup kedai dahulu dan menukar baju sebelum dibawa ke pejabat Kastam daerah.

“Pihak Kastam terpaksa menunggu urusan penutupan kedai dan menerima alasan pemilik kedai untuk menukar pakaiannya terlebih dahulu sebelum dibawa ke pejabat Kastam daerah. Tetapi setelah hampir 15 minit menunggu, individu terbabit tidak juga muncul dan kami mengepung kedai terbabit.

“Sebaik kedai berkenaan dikepung, kami terus ke pintu belakang kedai dan mendapati pemilik kedai ‘membekukan’ dirinya di dalam kedai bagi mengelakkan kami mengambil tindakan terhadapnya,” katanya.

Dalam operasi melibatkan empat lokasi di daerah ini, dua individu ditahan.

Katanya, dalam operasi itu, 30 karton atau 400 kotak rokok seludup berjaya dirampas.

“Kedua-dua peniaga menjual rokok kecil-kecilan bagi mengaburi mata penguat kuasa.

Jurucakap Kastam berkata, kesemua didakwa mengikut Seksyen 135 (d) Akta Kastam 1967 dan jika sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang 10 kali ganda amaun duti kastam atau dipenjara tidak melebihi tiga tahun.

No comments:

Post a Comment